ДЕЧАНИ decani
СОПОЋАНИ decani
КАЛЕНИЋ decani
ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА decani
ЛАЗАРИЦА decani

О колекцији:


Архитектонски споменици средњевековне српске културе и духовности већином су настали у оквирима византијске уметности, али ипак представqају засебну целину, захваљујући пре свега самосталном историјском развоју Српске Православне Цркве и државе. Овај накит је уметничка интерпретација украсних елемената из наших манастира.


Идеја о колекцији Мотиви средњевековне Србије настала је посматрањем цртежа декоративних архитектонских елемената који украшавају наше манастире. Одабрани елементи за израду овог накита припадају неколицини манастира и у изворној изведби су од камена, бакра или су насликани на зиду. У питању су манастири саграђени у периоду од касног 13 до раног 15 века: Пећка патријаршија, Дечани, Каленић, Сопоћани, Лазарица...

Намера аутора је била да се скрене пажња на вредност српске средњевековне уметности и понуди фрагмент те лепоте у форми накита. У складу са тим, сваки комад је упакован у оригиналну кутијицу и има двојезично објашњење.


Састав и одржавање: Осим медаљона из Пећке патријаршије и крстића који је искључиво од сребра, сав остали накит је у основи од цинка, накнадно посребрен и патиниран. Једном годишње благо протрљати пастом за зубе и испрати након пар минута, јер сребро оксидира временом. Накит чувати у затвореној кутији.


Тотал дизајн колекције урадила је мр Александра Митровић. Моделе су израдили мр Милијана Лазић и “Предраг и Ненад“. Колекција је 2011. делимично представљена и на календару, у продукцији Српског центра за сарадњу.


Три процента од продаје иде као прилог манастирима.

 

 
ПОЧЕТНА О КОЛЕКЦИЈИ О АУТОРУ КАТАЛОГ И ПРОДАЈНА МЕСТА ЛИНКОВИ